Veelgestelde vragen over Schilders Vakdagen

Wij geven hieronder een update naar aanleiding van de persconferentie van 13 augustus j.l. en wat dit betekent voor Schilders Vakdagen. Op dit moment geldt dat beurzen zijn toegestaan vanuit de overheid en in de komende periode gaan de eerste beurzen ook van start. Voor beurzen tot 20 september geldt dat ze door mogen gaan met enkele aanvullende maatregelen, zoals 1,5 meter afstand en een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5 m2. 

Verder heeft Easyfairs besloten om als extra maatregel de corona-check uit te voeren bij de entree om een beurs zo veilig mogelijk neer te zetten. Na de volgende persconferentie die gepland staat op 17 september komen wij met een nieuwe update waarbij we hopen op de reeds aangekondigde versoepelingen die voor 20 september gepland staan.

De overheid maakt inderdaad onderscheid tussen beurzen en evenementen. De reden hiervoor is dat beurzen worden gehouden in zogeheten doorstroomlocaties. Voor deze doorstroomlocaties, waarbij publiek kort in dezelfde ruimte is en er geen vaste zitplaatsen zijn, geldt een uitzondering. Tot en met 19 september geldt een bezoekersnorm voor deze evenementen (waaronder beurzen) 1 bezoeker per 5m2 (met onderling 1,5 meter afstand).

Dat is op dit moment nog niet definitief bekend. Dat wordt in de eerstvolgende persconferentie die gepland staat op 17 september bekendgemaakt.

Het kabinet gaf in de laatste persconferentie aan dat het van plan is om vanaf 20 september te stoppen met de 1,5 meter afstand. Dat geldt dan ook voor beurzen. Of deze stap ook daadwerkelijk wordt gezet, wordt in de persconferentie van 17 september bekend gemaakt.

 

In de persconferentie van 13 augustus j.l. kondigde de overheid aan dat er vanaf 20 september een coronatoegangsbewijs geldt bij activiteiten met 75 personen of meer. Of dit ook daadwerkelijk gaat gelden, zal blijken uit de persconferentie op 17 september. Dat is ook het moment dat wij hier meer over kunnen zeggen. Voor onze beurzen tot 20 september voeren wij al een corona-controle uit middels het coronatoegangsbewijs. Dat doen wij om zo een nog veiligere omgeving te creëren voor onze bezoekers, exposanten en eigen medewerkers.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs bij een volledige coronavaccinatie, een geldig herstelbewijs of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Let op: zelftesten zijn niet toegestaan. Alleen PCR- en antigeen testen zijn geldig.

Als uit de persconferentie van 17 september blijkt dat dit daadwerkelijk wordt ingevoerd, dan vindt deze controle voor het betreden van de beursvloer plaatst. Hoe deze controle er exact uitziet en waar je aan moet denken om toegang tot de beurs te krijgen, maken wij indien nodig na de persconferentie van 17 september bekend.

Op dit moment geldt deze corona-controle niet voor de op- en afbouwdagen. Mocht blijken uit de persconferentie van 17 september dat deze richtlijnen aangepast worden, dan volgen wij dit.

Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht, maar wij stellen wel gratis mondkapjes beschikbaar aan degenen die het prettig vinden om deze te dragen. Ook zullen er op diverse punten op de beursvloer sanitizer stations geplaats worden zodat je naar wens je handen kunt desinfecteren. Verder zal er op iedere stand de mogelijkheid zijn om handen te desinfecteren. Daarnaast hebben wij in de afgelopen periode onze luchtbehandelingssystemen verder geoptimaliseerd. Dit helpt om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Bovendien heerst er nu een nog gezonder en prettiger binnenklimaat in onze beurshallen. In de stands zijn standhouders verantwoordelijk voor het uitvoeren van de dan geldende maatregelen. Via onze afdeling Event Services zijn extra voorzieningen zoals spatschermen te bestellen.

De rol van een beurs is in veel opzichten erg belangrijk. Er zijn meerdere sectoren in Nederland die de negatieve gevolgen van de coronapandemie hebben ervaren. De Nederlandse overheid ziet beurzen daarom als de aanjagers van het herstel van de economie. Hier komen vraag en aanbod samen, worden de innovaties van morgen gepresenteerd en ontmoet zakelijk Nederland elkaar. Er zijn industrieën die tot 40 procent van hun jaarlijkse omzet realiseren op beurzen. Ook voor andere dienstverleners is een beurs onmisbaar, denk aan de standbouwers. Verder profiteert de lokale en regionale economie mee op het moment dat een beurs of evenement plaatsvindt, zoals hotels, taxidiensten en restaurants.

Wij hebben in de afgelopen periode een grootschalig onderzoek gedaan onder bezoekers van beurzen die dit najaar plaatsvinden. In totaal namen meer dan 6.000 respondenten hieraan deel. Hieruit bleek dat 90% van de bezoekers van plan is om dit najaar weer beurzen te gaan bezoeken.

Easyfairs Nederland volgt hierin de maatregelen vanuit de overheid.

Ja, de horeca op onze beurzen en evenementen is geopend. Ook hierin volgen wij de richtlijnen vanuit de overheid.

Nee, in geval van annuleren door de klant gelden de annuleringsvoorwaarden zoals opgenomen in de betreffende overeenkomst. Mocht Easyfairs de beurs door een overmachtssituatie niet mogen organiseren, dan bekijkt Easyfairs van geval tot geval of het betreffende evenement kan worden verplaatst naar een nieuwe datum.

Je blijft het beste op de hoogte via onze website en social media kanalen. Wij updaten onze covid-19 pagina regelmatig, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.