Nieuw: Kwadranten op Schilders Vakdagen

Deze editie van Schilders Vakdagen wordt de beursvloer opgedeeld in vier kwadranten: 

Zomer, Winter, Nieuwbouw & Renovatie

De kwadranten zijn geselecteerd op basis van hun contrasten in werkwijzen en productgebruik 
Ieder kwadrant heeft een eigen ambassadeur uit de branche die invulling geeft aan het gekoppelde thema.

Zomer
Het kwadrant Lente/Zomer staat op de beurs haaks tegenover het kwadrant Herst/Winter. Elk jaargetijde is uniek op haar eigen manier. De zomer is over het algemeen de meest drukke periode voor de schilder. Het is natuurlijk het ideale moment om buiten aan de slag te gaan. Maar er zijn voldoende zaken om rekening mee te houden tijdens deze warme periode. Verf is namelijk enorm gevoelig voor de zon en luchtvochtigheid. Bij welke temperaturen of weersomstandigheden is het daarom verstandig om je kwast te laten liggen? Is het in de zomer verstandig om al vroeg te beginnen met schilderen? Dit zijn allemaal vragen die terugkomen op het kwadrant Lente/Zomer.
Renovatie
Het kwadrant Renovatie staat op de beurs haaks tegenover het kwadrant Nieuwbouw. Bij renovatie moet je als schilder natuurlijk rekening houden met andere regels en producten dan bij nieuwbouw. Neem bijvoorbeeld als eerst al de regelgeving vanuit de gemeentes bij renovatie. Welke zaken mogen er wel of niet aan de buitenkant van een woning worden veranderd? Stelt een welstandscommissie bepaalde eisen aan de kleur en het uiterlijk van de buitenkant van een huis. Is huis een monumentaal pand waardoor het beschermd aangezicht is? Gebruiken we een gewone verfspuit of een airless verfspuit, gebruik ik latexverf, ga ik verven met een kleine roller of een kwast?
Winter
Elk jaargetijde is uniek op haar eigen manier. In winter gaat de voorkeur natuurlijk naar het binnen schilderen, maar ook het buiten schilderen gaat in deze tijd gewoon door. Waar dien je als winter schilder dan echt rekening mee te houden? De kou en de neerslag die de winter met zich meebrengt zijn namelijk geen goede vriend van verf. In de winter heb je dan ook te maken met andere soorten verf die beter bestand zijn tegen de koude en natte omstandigheden. Dit zal in combinatie gaan met kwalitatief hoogstaande materialen, bijvoorbeeld kwasten, om tot een goed resultaat te komen. Naast de aanpassingen in hun werkwijze is de winter ook simpelweg een minder drukke periode voor schilders. Genoeg zaken om rekening mee te houden!
Nieuwbouw
Het kwadrant Nieuwbouw staat op de beurs haaks tegenover het kwadrant Renovatie. Bij nieuwbouw moet je als schilder natuurlijk rekening houden met andere activiteiten en producten dan bij renovatie. Neem bijvoorbeeld de oplevering van een nieuwbouw huis. Deze worden over het algemeen kaal opgeleverd. Als koper krijg je dus te maken met een aantal lastige beslissingen. Zijn de wanden bijvoorbeeld behangklaar opgeleverd? Wil je deze laten schilderen of moet je deze wanden nog laten stucen? Er kunnen namelijk nog oneffenheden of gaatjes in het beton zitten. Genoeg zaken om rekening mee te houden!

Duurzaamheid

De term duurzaamheid duikt tegenwoordig overal op, maar wat betekent dit nu voor de schilderbranche? Sommige traditionele verfsoorten kunnen bijvoorbeeld belastend zijn voor het milieu, maar de laatste ontwikkelingen laten ook groenere alternatieven zien. Bij elk kwadrant zal daarom extra aandacht besteed worden aan duurzame oplossingen binnen het thema. Tijdens de beurs zullen exposanten alternatieve werkwijzen of producten tonen welke jou als schilder kunnen helpen een steentje bij te dragen aan een beter milieu.